Cookson | Zo kies je de juiste wijn bij het gerecht
Het combineren van wijn en spijs is zo makkelijk nog niet. Met deze drie tips zet jij straks de juiste wijn op tafel bij de maaltijd.
15978
post-template-default,single,single-post,postid-15978,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

De juiste wijn kiezen bij het gerecht

De juiste wijn kiezen bij het gerecht

Staat er binnenkort een diner op de planning? Het kiezen van de juiste gerechten is al moeilijk, laat staan het selecteren van de juiste wijnen bij de maaltijden. Het diner is onder te verdelen in het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. Bij een voorgerecht serveer je een andere soort wijn dan bij het dessert. In dit artikel geven we je per gerecht een aantal tips voor het serveren van de juiste wijn. 

Het voorgerecht

Als voorgerecht kun je verschillende gerechten serveren. Wijnen kiezen bij het voorgerecht is makkelijker dan je denkt. Kies eerst het gerecht uit dat je wilt maken en kies hier vervolgens een lekkere wijn bij. Als je tomatensoep serveert tijdens het voorgerecht kun je deze het beste combineren met een kruidige rode wijn. Bij een groente- of kippensoep schenk je een witte wijn, maar ook een droge sherry kan erg lekker zijn.

Kies je voor een salade als voorgerecht? Bij een salade serveer je bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een wat vollere wijn als Chardonnay. Serveer je vis in de salade? Kies dan het liefst voor een iets meer kruidige wijn. 

Vlees en vis 

Het hoofdgerecht is dé maaltijd van de dag. Hier hoort natuurlijk ook een lekkere wijn bij. Tijdens een hoofdgerecht wordt er vaak vis of vlees geserveerd. Bij deze twee verschillende gerechten serveer je ook andere wijnen. Bij wit vlees, kip of kalkoen, schenk je het liefst een wat lichtere wijnsoort. Als je krachtige of vette sauzen gebruikt bij het witte vlees kun je overschakelen naar een iets meer krachtige soort. Bij rood vlees kie je voor vollere wijnen zoals Bordeaux. Vis kun je ook onderverdelen in verschillende soorten. Bij gerookte vis als zalm of paling kun je het beste stevige witte wijn als Bourgogne serveren. Bij witvis kies je voor een wat lichtere wijn. 

Een lekker toetje

Wil je na de maaltijd ook nog een lekker dessert serveren? Hier kun je natuurlijk een normale wijn bij drinken, maar met een speciale dessertwijn smaakt het toetje nog lekkerder. Dessertwijnen zijn vaak zoete witte wijnen, maar deze hebben ook kenmerkende zuren en aroma’s waardoor de smaak evenwichtig blijft. Fruit desserts smaken het best met een dessertwijn die zowel zoet is als ook een stevige zuur heeft. Een voorbeeld hiervan is Tokaji Aszu gemaakt van de furmint druif. Je kunt verschillende soorten dessertwijn kopen, versterkte, maar ook natuurlijke wijnen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.